Της Μάριαν Τάϊσιεν, Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων
(For the English Version of this document click here)
Η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση και η ψηφιοποίηση αλλάζουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Αλλάζουν την οικονομία και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Με νέες θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν πριν, με νέο περιεχόμενο εργασίας και με νέες δεξιότητες. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Για ορισμένους ανθρώπους αυτή η αλλαγή τους επηρεάζει άμεσα. Οι άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους. Έχω πλήρη επίγνωση της αβεβαιότητας και τον φόβο των ανθρώπων αυτών. Δεν θέλουμε απλά να βιώσουμε αυτές τις αλλαγές. Θέλουμε να διαμορφώσουμε εμείς το μέλλον μας επενδύοντας στους ανθρώπους έχοντας υπόψιν ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εγκαθιδρύσαμε τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων το 2017. Υπογράφηκε το ίδιο έτος κατά τη διάρκεια της κοινωνικής διάσκεψης κορυφής η οποία συγκλήθηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Αυτό αποτελεί ένα ορόσημο στην κοινωνική ιστορία της Ευρώπης. Ο Πυλώνας είναι ο οδηγός μας για μια πολιτική με μέλλον. Ορίζει 20 αρχές και δικαιώματα που οργανώνονται γύρω από τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, ορίζει ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, δεύτερον, ορίζει δίκαιες συνθήκες εργασίας και τρίτον, προσβλέπει στην πρόσβαση όλων στην κοινωνική προστασία και τις υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις σημαντικές κοινωνικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Αλλά όχι σε μια κούρσα προς τα κάτω. Πρέπει να συγκλίνουμε προς τα πάνω, ώστε να πετύχουμε ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσω της ενδυνάμωσης των ανθρώπων. Διασφαλίζουμε ότι οι νομοθεσίες και τα θεσμικά μας όργανα είναι έτοιμα για το ψηφιακό μέλλον. Όλα τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί και όλοι εργάζονται τώρα στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.
Ξεκινήσαμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα δεξιοτήτων για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Προωθήσαμε νομοθετικές προτάσεις για την καλύτερη προστασία των πλέον ευάλωτων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα οικονομίας. Τόσο για τις συνθήκες εργασίας τους όσο και για την πρόσβασή τους στην κοινωνική ασφάλιση. Προτάσσαμε επίσης μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ώστε οι γυναίκες και οι άνδρες να μπορούν να συνδυάζουν καλύτερα την ιδιωτική και την επαγγελματική ζωή τους. Οι προτάσεις αυτές συμφωνήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει θετική διαφορά σε πολλούς Ευρωπαίους.
Έτσι, με τον Πυλώνα έχουμε μια πυξίδα για να προετοιμαστούμε για τις νέες πραγματικότητες του 21ου αιώνα. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για κοινωνικούς λόγους αλλά και για παραγωγικούς μιας και αφορούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Με τον Πυλώνα μπορούμε να οικοδομήσουμε σύγχρονες, χωρίς αποκλεισμούς και ανταγωνιστικές κοινωνίες όπου η δυναμική οικονομία και η κοινωνική πρόοδος συνεχίζουν να συμβαδίζουν.
Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του. Η εφαρμογή των κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή ευθύνη που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως ο Δρ.Κώστας Αργυρίδης θα μας βοηθήσει στην προώθηση του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε ένα από τα νεότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας – την Κύπρο. Έχοντας υπόψιν το πλούσιο βιογραφικό του και την μεγάλη εμπειρία στον τομέα των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ο Δρ.Αργυρίδης έχει αποδείξει έμπρακτα πως αποτελεί έναν Ευρωπαίο πολίτη που συμβολίζει όλες τις κοινές αξίες που θέλουμε να προωθήσουμε με γνώμονα το κοινό μας μέλλον. Ως εκ τούτου, μέσω των μεμονωμένων προσπαθειών και κατ’ επέκταση με την συνεργασία, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη που θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για τα επόμενα χρόνια.